KOIRANELÄMÄÄ ja KISSANPÄIVIÄ ESPANJASSA.
Arkista tassuttelua -hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa Espanjaan matkustaville karvaturreille.

16.1.2011

Ekinokokkilääkitys vaaditaan koirille jotka saapuvat Suomeen

Päivitetty 27.6.2016
EVIRA on tarkentanut ekinokokkilääkitysvaatimusta joulukuusta 2010 lähtien!
Suomeen saapuville koirille (ei enää kissoille) on annettava lääkitys myyräekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan enintään 5 vrk ja vähintään 1 vrk ennen  Suomeen saapumista.
Jos kysymyksessä on toinen tai toistuva lääkitys, se pitää antaa 28 vrk välein, eikä lääkitys saa olla 28 vrk vanhempi maahan saavuttaessa. Myös alle kolmen kuukauden ikäiset pennut, sekä kaikki Ruotsista ja Norjasta Suomeen tulevat koirat pitää lääkitä. Lääkityksestä on oltava eläinlääkärin antama todistus. Lääkityksen antanut eläinlääkäri merkitsee annetun hoidon lemmikkieläinpassiin, joka on oltava mukana maahan saavuttaessa.
Vaatimus koskee EU:n sisällä tapahtuvaa tuontia. Ekinokokkilääkitys (pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää lääkettä) on siis annettava ennen maahantuloa Suomen ulkopuolisessa maassa. Suomessa ennen matkaa annettu loislääkitys ei estä ekinokokkiloisen maahantuloa, koska ekinokokkilääkitys ei toimi ennaltaehkäisevästi, se tuhoaa vain jo olemassa olevat loiset.
Tärkeää on siis, että lääkitys on annettu ulkomailla ennen Suomeen tuloa!
Käytännössä se on ainakin täällä Espanjassa simppeliä; menette haukun ja passin kanssa eläinlääkäriin, haukku nielaisee eläinlääkärin antaman tabletin, se merkitään passiin ja leima päälle - asia on virallisesti hoidettu.

Evira suosittelee, että eläimet lääkitään uudelleen 28 vrk kuluttua edellisestä lääkityksestä.
HUOM. Aikaisemmassa laissa ollut kohta, jonka mukaan lääkitystä ei tarvita alle 24 tunnin matkoilla, on poistettu. Nykyisin ekinokokkilääkitys vaaditaan ainoastaan koirilta, ei enää kissoilta.

Eviran sivuille
Eviran neuvontapuhelin: 020 690 991, ulkomailta +358 20690991 ma-ke klo 9-11

Ei kommentteja: