KOIRANELÄMÄÄ ja KISSANPÄIVIÄ ESPANJASSA.
Arkista tassuttelua -hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa Espanjaan matkustaville karvaturreille.

4.8.2009

Koiran painajainen - kynsien leikkaus

Ossi oli pentuna maailman vaikeimpia hoitotapauksia. Huuto ja parku oli kamala kun vaan näyttikin kampaa tai harjaa saatika kynsisaksia. Kiljumisen säestyksellä pikkukoira paketoi kaikki tassunsa alleen piiloon niin tukevasti, ettei niitä pakottamatta olisi sieltä esiin saanut.
Koirapoika ja kynnet kasvoivat, ja lopulta oli pakko pistää vaihtoehdot pöydälle. -No eläinlääkärillä tietysti homma hoituu rutiinilla, me funtsailtiin. -Mutta ei sinnepäinkään, heti kun lääkäri otti tassun ja kynsisakset käteensä, pentu-Ossi pisti pystyyn sellaisen kauhunäytelmän, että koko odotushuone tutisi vielä kun poistuttiin.
-Ei annettu lääkärin leikata, koska tajuttiin, että pahimmassa tapauksessa yksi leikkauskerta hermoon riittää, ja sitten ne leikataan vaan rauhoitettuna, koko loppuelämän. Päätettiin alkaa valmentaa haukkua kynsien leikkaukseen. Kynsisakset pidettiin aina esillä lojumassa ja vapaasti Ossin tutkittavina. Tassuja kosketeltiin, jopa telkkaria katsellessa, kun Ossi torkkui tai touhusi vieressä, tassuja siliteltiin ja näpräiltiin. Hoitotoimet ajoitettiin aluksi aina aikaan, jolloin Ossi oli "ihan poikki" ja rennoimmillaan.
Vähä vähältä päästiin etenemään. Puolen vuoden kuluttua turkin hoito sujui, ja tassujen karvat sai jo leikata. Yksivuotiaana leikattiin yksi kynsi viikossa, kolmevuotiaana sai leikata yhden tassun kynnet kaikki kerralla. Ja siitä asteittain päästiin siihen, että viisivuotiaan Ossin kynnet sai leikata ilman minkäänlaista paniikkia.
Avainsanoja homman onnistumiseen olivat aika ja rauhoittelu, väkisin ja pakottamalla me ei tehty, eikä tehdä mitään. Molempien pitää olla rauhallisia, jos Ossilla tai itsellä on huono päivä, otetaan uusiksi paremmalla fiiliksellä.

Ossin kynnet leikataan aina kylvyn jälkeen, kun kynsiaines on pehmeimmillään, eikä napsahda niin ikävästi. Kirkkaalla fikkarilla saa läpivalaistua kynnen ja näkee hermon päättymiskohdan, niin ettei siihen leikkaa vahingossakaan. Ihan mustasta kynnestä, josta ei näy millään läpi, leikataan vain pari milliä. Kun kynnessä näkyy vaalea pehmeä sisus, siihen ei saa koskea, -se on hermo. Epävarmassa tapauksessa hermon kohdasta, leikataan vain kasvanut osa, joka on koukkumainen kynnen alta avoin osa, loput jätetään rauhaan.
Ossin kynnet pätkitään kerran kuukaudessa, se riittää hyvin, koska city-haukku Ossi kulkee päivittäin asfaltilla, joka kuluttaa kynsiä.

Tänä päivänä hoitotoimet sujuu ongelmitta. Ossi kipittää iloisesti hoitoalustalle, ja muksahtaa mieleiseensä asentoon, jossa antaa siirrellä ja pyöritellä itseään tarpeen mukaan. Jännitystä ja kireyttä ei enää ole, yleensä Ossi torkkuu ja nukahteleekin, jos hommassa tarpeeksi aikaa suttaantuu.
-"Valmis" tarkoittaa, että hypätään pystyyn, venytellään ja peritään palkkio -hetipaikalla!

Ei kommentteja: