KOIRANELÄMÄÄ ja KISSANPÄIVIÄ ESPANJASSA.
Arkista tassuttelua -hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa Espanjaan matkustaville karvaturreille.

18.7.2010

Punkin irrotus, myös videolla

Vieläkin kuulee, että paras tapa irrottaa punkki on peittää se voilla tai öljyllä niin ettei punkin takaosassa olevat hengityselimet saa ilmaa. Tällä keinolla punkki irrottaa hitaasti ja varmasti. Mutta, tukehtuessaan se saattaa oksentaa, ja voi oksentaa myös borrelioita puremakohtaan, joten tautivaaran vuoksi keino kannattaa sulkea kokonaan pois laskuista. Joka vuosi nousee tiedotusvälineissä esiin hyvänä siistinä keinona punkin irrottaminen pumpulipuikolla. Pumpulipuikko kosteana tai kuivana saa punkin irrottamaan vain koska se ei saa ilmaa, jolloin vaarana on punkin oksentaminen ja borrelioosi tartunta, -eli ei järkevä keino ollenkaan.
Tavalliset pinsetit, punkkipihdit ja punkkihaarukat, joita myy alan liikkeet ja apteekit, ovat tehokkaita ja turvallisia poistovälineitä.
Aseta pihti hyvin tarkkaan ihon ja punkin väliin, ja kevyesti vetämällä ja hitaasti kiertämällä, ruuvaavalla liikkeellä vedä punkki ulos. Irrotuskohta saattaa punottaa ja siinä voi tuntua pieni patti useita päiviä, joka yleensä häviää ajan kanssa.
Jos punkin pää tai kärsä jää ihon alle, älä kaivele sitä pois äläkä yritä puristaa sitä ulos. Ihon alle jäänyt punkin osa nousee itsestään pois ruven mukana. Tarkista alue päivittäin, jos se alkaa aristaa tai turpoaa, punottaa ja tulehtuu, ota yhteys eläinlääkäriin.
Puremakohdan desinfiointiin olen käyttänyt alkoholiin kostutettua topstikkua, mutta jos iho on rikki, niin betadine tai vastaava antiseptinen aine on yhtä hyvä, eikä satuta kirvelyllä haukkua. Kädet on syytä pestä homman päätteeksi.
Punkin voit irrottaa myös sormilla, jos kanttia riittää, tai tilanne pakottaa. Se vaatii enemmän aikaa ja rauhallisuutta, ettei punkin pää jää ihoon, koska sormia ei ihan sinne väliin saa. Ota punkista tukeva ote niin läheltä ihoa kuin voit, puhalla karvat pois sormien ja punkin välistä. Hitaasti kiertäen ja hitaasti vetäen tunnet minuutissa tai parissa kun se irtoaa. Varo puristamasta punkkia, koska vaarana on, että se oksentaa puremakohtaan, ja aiheuttaa tautitartunnan.
Itse irrotin kerran punkin Ossista paljain sormin autossa täydessä vauhdissa. Kun Ossi tapansa mukaan pisti päänsä etupenkkien välistä rapsutettavaksi, tunsin kaulassa nyppylän. Komensin Ossin syliin ja aloin sormin vetämään kiertämällä punkkia irti, joka muutamassa minuutissa irtosikin ihan onnistuneesti, mutta....inhotuksen väreet ravistaa vieläkin, -hyihyihyi helkkari!
Onneksi en ollut ajajan paikalla. Nyt on pinsetit aina mukana.



Ei kommentteja: